Világítás

Hogyan alakítsunk ki hangulatos belső teret világítással

Victoria Dome Blog - Hogyan alakítsunk ki hangulatos belső teret világítással

Gyakran kérnek tőlünk tanácsot, hogyan lehet megfelelő világítást kialakítani egy térben. Bizony trükkös dolog ‘jól csinálni’ – legtöbben az utolsó pillanatra hagyják, mint valami utólagos szösszenetet.
A dolog másik fele az, hogy ha egyszer már fel van szerelve, akkor minden nap együtt kell vele élni – és persze sajnálhatjuk, ha nem voltunk jelen, amikor a villanyszerelő beköti a lámpáinkat, és tegyük fel, rossz helyre szereli – nem az étkezőasztal fölé esik, vagy nem könnyen elérhető a kapcsoló az éjjeli lámpához. esetlenül az ágy mögé kell nyúlnunk a fő kapcsolóért és még sorolhatnánk…

Ám ha gondosan megfontolt és jól megtervez mindent, a megfelelő világítás azonnal feldobhatja a szobát, és elősegítheti a hangulatos, hívogató környezet kialakítását. Érdemes körbenézni a lámpa-piacon, kicsit kutatni a megfelelő után, és minden helyiséget egyedi térként kezelni, eltérő feltételekkel.

Victoria Dome Blog - Hogyan alakítsunk ki hangulatos belső teret világítással

Íme egy kis útmutató a megfelelő világításhoz és hangulatos belső tér kialakításához:

» Első a funkció

Először is vegye figyelembe, hogy mit szeretne kihozni a térből – mit fog csinálni a szobában, és milyen érzést szeretne kiváltani?

Konyhákban például szükség lehet további célzott világításra (mennyezeti alsó lámpákra, spotlámpákra vagy a szekrény alatti lámpákra) bizonyos területek, például az ételek elkészítéséhez használt munkalapok megvilágítására, vagy az étkezőben vagy a lakóterekben szükség lehet a fő világításon kívül lágyabb hangulat világításra is. Erre tökéletesen alkalmasak a könnyedén áthelyezhető álló- és az asztali lámpák.

A nagy, egy légterű terekhez több fényforrásra lesz szükség, külön kapcsolókkal a különböző tevékenységekhez, így a nap minden pillanatához lesz megfelelő, legyen szó főzésről, étkezésről, pihenésről vagy szórakozásról. 

» Rétegezze a világítást

A neves belső építészek azt mondják, hogy 6-7 fényforrás az ideális egy helyiségben, de akár a három-négy fényforrás is már jó kiindulópont.

A világítást „rétegezve” meleg, hívogató környezetet teremthet. Kezdje a környezeti világítással – ez a fő fényforrás, például egy mennyezeti lámpa, amely széles sugarú megvilágítást biztosít. A nappaliban mindig jobb, ha egy kicsit nagyobbra nyúlik ez a világítás, mint amennyire a helynek szüksége van – egy gyönyörű mennyezeti lámpa vagy csillár fókuszpontot teremt a helyiségben, és segít a lenyűgöző hatás elérésében.

Ezután gondoskodjon az ún. ‘feladat-megvilágító’ eszközökről – ez egy világosabb, fókuszáltabb fényforma, amely segít megvilágítani a célzott tevékenységeket, mint például az olvasást a karosszékben, az íróasztal melletti munkát vagy a sminkelést a tükörnél a fürdőszobában.

Végül ne feledkezzen meg a ‘kiemelő világításról’ sem – mint befejező simításról, amely minden helyiséget kiegészít. Kicsit játékosabbá és kreatívabba teheti a teret a kiemelő világítással, ha fali lámpaként, képvilágítóként, vagy asztali lámpaként olyan lámpákat választ, mint pl. ez a Zena asztali lámpa  a Hudson Valley Lighting Group, egészen pontosan a Mitzi brandtől. Ez fantasztikusan kiemeli az otthon bizonyos részeit, például hangulatos sarkakat, bútorokat, de akár műalkotásokat vagy képeket a falon.

Asztali lámpák

Victoria Dome - Világítás / Asztali lámpák - Bell asztali lámpa
Opciók választása Ennek a terméknek több variációja van. A változatok a termékoldalon választhatók ki

Bell asztali lámpa

430 000 Ft565 000 Ft
Victoria Dome - Világítás / Louis Poulsen VL Studio lámpa
Opciók választása Ennek a terméknek több variációja van. A változatok a termékoldalon választhatók ki

VL Studio lámpa

225 000 Ft635 000 Ft
Victoria Dome - Világítás / Louis Poulsen Panthella 320 Asztali lámpa
Opciók választása Ennek a terméknek több variációja van. A változatok a termékoldalon választhatók ki

Panthella 320 asztali lámpa

355 000 Ft665 000 Ft
Victoria Dome - Bútorok / Világítás / Asztali lámpák / Rhinebeck asztali lámpa
Opciók választása Ennek a terméknek több variációja van. A változatok a termékoldalon választhatók ki

Rhinebeck asztali lámpa

590 000 Ft

» Vegye vissza a fényerőt

A legtöbb ember nem szereti, ha esténként ég a mennyezeti lámpa; mert az olyan fényes, erős fényt ad, ami nem annyira alkalmas az éjszakai lecsitulásra és a pihenésre. A rugalmasság (kapcsoló elérhetősége pl.) itt is kulcsfontosságú – hiszen mindenki szeretné úgy érezni, hogy uralja a teret, hogy az alkalmazkodik Önhöz.

Azt javaslom, hogy szereljen fel fényerő-szabályozó kapcsolót a fő lámpákhoz, így az izzók intenzitását hangulatának megfelelően állíthatja be. Aztán amikor eljön az ideje, hogy a nap végén lenyugodjon, egyszerűen lejjebb csavarhatja a fényerőt, és ezáltal lágyabb környezetet teremthet.

Az intelligens LED izzókkal manapság akár tompíthatók is a fények, vagy beállíthatók különböző színek akár a telefonról is!

» A kevesebb több, ha a mennyezeti lámpákról van szó

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethet, több tucat fényes, vakító lámpa van a mennyezeten. Az otthon érzését akarja nyújtani, nem pedig egy kórházi műtőt! Így sokkal inkább érdemes több kiegészítő lámpát használni – asztali lámpát és falikarokat, mint fő mennyezeti lámpát.

Ha felújításon töri a fejét, folyjon bele a világítási terv elkészítésébe még a projekt elején, és határozza meg Ön a lámpák helyzetét. Használja a fényerősségüket annak ellenőrzésére, hogy valójában hányra is van szüksége, majd fontolja meg, milyen más világításra lesz szüksége az adott helyiségben, és ennek tudatában hozza létre a saját világítási tervét.

Lakossági projekteknél a falba süllyesztett lámpákat vagy a spotlámpákat (amelyek lapra vagy sínre vannak felszerelve) valójában csak konyhában vagy fürdőszobában lenne szabad használni. A konyhaszigeten lévő vagy az étkezőasztal fölötti csillár sokkal jobban megvilágítja, jobban öltözteti a teret.

Victoria Dome Blog - Hogyan alakítsunk ki hangulatos belső teret világítással

» Helyezze a világítást a sarkokba

Csakúgy, mint a fentebb említett fény-rétegezésnél, érdemes a világításhoz célzott területeket vagy zónákat választani. Nyilván senki sem szeretné, hogy szobája unalmasnak és egydimenziósnak tűnjön, ha az egész térben azonos szintű fény vagy tónus legyen. Csakúgy, mint a textúrák és a szövetek kontrasztjánál, használjon különböző stílusú világítást, hogy formát és életet adjon az adott helyiségnek.

A nappaliban használjon lámpákat, hogy fókuszpontokat helyezzen el az oldalasztalokon, kredenceken és polcokon – ez segít felhívni a tekintetét a teret ezekre a hangulatos, hívogató sarkokra. A fent említett Zena asztali lámpa a Hudson Valley Lightingtól az itt látható képeken például kiemeli a fenti alkotásokat, de egyben olyan látványos darab is, amely stílusossá, teljesen egyedivé varázsolja az egész sarkot. 

» Váltson LED-re

Az 50 000 órás élettartammal a LED izzók akár 20-szor tovább tartanak, mint a hagyományos izzók és körülbelül 8-szor tovább, mint a halogénlámpák. A legtöbb szabványos LED-es lámpával akár 10-15 éves élettartamot is elérhetünk.

Környezetbarátabb választást is jelentenek, hiszen akár 85%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, kevesebb hőt bocsátanak ki, és ezzel hozzájárulnak a villanyszámláink csökkentéséhez.

A LED-ek is azonnal felkapcsolhatók – nincs zavaró villogó fény vagy várakozás, amíg az izzó eléri a teljes fényerőt. A legtöbb lámpához könnyedén találhat LED izzót; az elmúlt néhány évben valóban kibővült a kínálat és mostanra már számos különböző formában, erősségben és színárnyalatban megtalálhatók. 

Victoria Dome Blog - Hogyan alakítsunk ki hangulatos belső teret világítással

» Ne becsülje alá a gyertyafény erejét

Végezetül, ne feledje, semmi sem teremt hasonló kellemes hangulatot egy térben, mint a gyertyafény. Főleg a téli évszakokban, amikor este 6 órakor már sötét van. Ez most egy kis jelző is lehet számunkra, hogy a nap végén ideje kikapcsolódni és készülődni a pihentető estére! 

A megfelelő világítás valóban kulcsfontosságú a hangulatos belső tér kialakításához; a világ összes puha takaróját magára pakolhatja, ha a fényei ébren és éberen tartják. Ez esetben hiába a rá fordított idő, nem fogja a legpihentetőbb élményt nyújtani. Hangolja a világítást is a napszakhoz és a hangulatához!